På Big Ben Standup kan man se så kallade Rookies uppträda. Rookies är komiker som uppträder gratis. Big Ben Standup är en klubb som fungerar som plantskola för många av de yngre komikerna, men även luttrade ståuppare kan man finna där då de testar nytt material.

 

Branschpris
Klubben fick hederspris på Svenska Standupgalan. Bland annat för att klubben är den äldsta rookieklubben och dels för att den är en särdeles bra jordmån för framtida generationer av nya komiker. Bland annat har storheter som Petra Mede, Björn Gustafsson och Soran Ismail uppträtt här.

 

Var
Big Ben standup finner du på puben Big Ben, på stadsdelen Söder, i Stockholm, Folkungagatan 97 är adressen. Ståuppklubben håller till en trappa ned i källarlokalen och de kör varje vecka – utan uppehåll.

 

När
Klubben BOBComedy (BestOfBigBenStandUpComedy) kör gratis Standup klockan 20.00 varje söndag, tisdag och torsdag – året runt.Bigben 2

 

Hur
I en härlig blandning bjuds det på många rookies och några etablerade som testar sitt material. Upp till elva komiker kan uppträda per kväll.

Man har även utvecklat konceptet och nu har man olika tema som engelska kvällar och improvisationshumor. Tio år efter starten är klubben minst lika vital.

 

Sagt om klubben
Enligt en artikel i DN har den rutinerade komikern och ståupparen Magnus Betnér beskrivit Big Ben Stand Up som ”Några asbra komiker. Några som är så dåliga att man bara vill dö. Som det ska vara på en rookieklubb.” Vi får nog tro honom på hans ord tills dess att vi har egna erfarenheter från klubben …

 

Rötterna till Ståuppen
Den svenska ståuppkomiken är en svensk variant av amerikansk stand up comedy.

Historiskt sett är ståuppen en relativt ny form av svensk humor. Den skiljer sig från traditionell humor då den inte behöver följa något manus även om ett sådant finns någonstans som bas och då oftast skrivet av den/de som också framför det. Här handlar det inte heller om återberättade roliga historier, den är inte heller baserad på dramaturgi, eller samt inte som oftast finns i grunden och för det mesta skriven av den som framför det.

Taggar

 
 
 
 
sportpress