Stand-up comedy slog igenom på allvar i Sverige i början av 90-talet, när programmet “Släng dig i brunnen” började visas. Ståuppkomiker som Adde Malmberg, Babben Larsson, Lenny Norman, och Carl Einar Häckner uppträdde bland annat. I USA har den här underhållningsformen en lång tradition. De flesta kända amerikanska komiker har en bakgrund inom stand-up. Det är ofta en väldigt rå form av komik. På många sätt. Dels för att skämten ofta är under bältet, men också på grund av den utsatta situationen det innebär för komikern. Man får här en väldigt direkt feedback ifrån publiken.

Johan Glans på turné

Det är också ganska vanligt att både skämta om folk i publiken, och att bli häcklad själv. Att stå längst fram under en stand-up show görs på egen risk. En av den svenska ståuppscenens veteraner är Johan Glans. Han är just nu på turné i Sverige med sin omfattande turné “World tour of the world”. Han har med turnén uppträtt runt hela världen, och är nu tillbaka i landet. Johan Glans uppträder i Västerås till helgen. Vi kan nog vänta oss en föreställning med lite mer underfundig humor än slag under bältet. En föreställning med Johan Glans är helt klart barnvänlig.

Stand-up i Stockholm

I Stockholm finns det fortfarande en hel del möjligheter att se stand-up. Norra brunn, där “släng dig i brunnen” spelades in är fortfarande en aktiv klubb. Det finns också alternativ som Stockholm Comedy Club och klubben Big Ben. Att gå på stand-up är en bra start på kvällen. Det är också en bra dejtaktivitet. Men för en bra historisk introduktion till underhållningsformen, hyr filmen “Raw” med Eddie Murphy. Han var på sin tid en lysande ståuppkomiker innan han fastnade i långa misslyckade filmserier med honom i minst tre huvudroller i varje film. Filmen ger en bra inblick i vad ståuppkomikens ABC.

 

 
 
 
 
sportpress